Ξανθόπουλος Λευτέρης

1. ΚΑΛΗ ΠΑΤΡΙΔΑ ΣΥΝΤΡΟΦΕ 1986

Σκηνοθεσία
Λευτέρης Ξανθόπουλος

Μια ποιητική ταινία σχετικά με την παρακμή ενός χωριού-συμβόλου και ταυτόχρονα το τέλος ενός συγκεκριμένου ιστορικού τοπίου. Ένα επικό ανθρώπινο δράμα σχετικά με το να γερνάς στην απομόνωση. Μια ταινία για τη μοναξιά και το θάνατο. Το χωριο του Μπελογιάννη χτίστηκε από πολιτικούς πρόσφυγες του ελληνικού εμφύλιου, 50 χιλιόμετρα νότια της Βουδαπέστης. Μέχρι τον Δεκέμβριο του 1950, είχαν εγκατασταθεί εκεί 1800 Έλληνες παρτιζάνοι. Σήμερα το χωριό ερημώνει. Οι πρώην πολιτικοί πρόσφυγες και τα παιδιά τους επιστρέφουν ελεύθερα στην πατρίδα μετά από 35 χρόνια αναγκαστικής εξορίας. Η ταινία αρχίζει και τελειώνει ακριβώς σ’ αυτό το χρονικό σημείο. Πρωταγωνιστές αυτής της ιστορίας είναι οι ίδιοι οι κάτοικοι του ελληνικού χωριού στην Ουγγαρία.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία: Λευτέρης Ξανθόπουλος  
Σενάριο: Λευτέρης Ξανθόπουλος, Γιώργος Μπράμος  
Με τη συμβολή του: Fekete Ibolya  
Διεύθυνση Φωτογραφίας: Ανδρέας Σινάνος  
Ηθοποιοί: Αθηνά Παπαδημητρίου, Peter Trokan και οι κάτοικοι του χωριού Beloiannisz  

Format:35 mm
Χρώμα:Έγχρωμη
Διάρκεια:85 λεπτά
1986

 
2. Ο ΔΡΑΠΕΤΗΣ 1991

Σκηνοθεσία
Λευτέρης Ξανθόπουλος

Αθήνα, δεκαετία του '50. Ο Αντώνης Μπάρκας (Κώστας Καζάκος), σπουδαίος καραγκιοζοπαίχτης της εποχής του, βλέπει την τέχνη του να σβήνει. Το κοινό του παραδοσιακού θεάτρου σκιών εγκαταλείπει το θέαμα με το οποίο διασκέδαζε για έναν περίπου αιώνα, και ακολουθεί τον κινηματογράφο, που εξαπλώνεται με ταχύτητα στις πόλεις και την επαρχία. Στην αγωνιώδη του προσπάθεια να σταματήσει το χρόνο, που τρέχει πιο γρήγορα απ'αυτόν και τις χάρτινες φιγούρες του, ο Μπάρκας έρχεται σε σύγκρουση με το περιβάλλον του - τη μικρότερη αδελφή του, το βοηθό του. Ένα μικρό αγόρι καταγράφει με τα αθώα, αδηφάγα μάτια του την πτώση (ή μήπως, άνοδο;) αυτού του ασυμβίβαστου ρομαντικού ως το θάνατό του. Στη δεύτερη μεγάλου μήκους ταινία του, ο σκηνοθέτης διαλέγει να μιλήσει για τις δικές του μνήμες, τις δικές του αγωνίες, τη δική του πάλη με την τέχνη των εικόνων, τους δικούς του ίσκιους (κυριολεκτικά και μεταφορικά). Αναπαράσταση μιας ρευστής, μεταβατικής εποχής, που θυμίζει αρκετά το σήμερα - τη μάχη του κινηματογράφου με την πανταχού παρούσα τηλεόραση. Ενδιαφέρον κινηματογραφικό αποτέλεσμα, που κατορθώνει να συνδυάσει με επάρκεια, στοχασμό και συγκίνηση.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία: Λευτέρης Ξανθόπουλος  
Σενάριο: Λευτέρης Ξανθόπουλος, Λευτέρης Καπώνης  
Διεύθυνση Φωτογραφίας: Ανδρέας Σινάνος  
Ηθοποιοί: Κώστας Καζάκος, Στράτος Τζώρτζογλου, Δώρα Μασκλαβάνου, Γιώργος Νινιός, Βλάσσης Μπονάτσος και Αθηνόδωρος Προύσσαλης  

Format:35 mm
Χρώμα:Έγχρωμη
Διάρκεια:105 λεπτά
1991

 

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Μαυροειδής Ντίνος Παναγιωτάτος Δημήτρης »

Στοιχεία Επικοινωνίας

 

Χαριλάου Τρικούπη 5, 6ος όροφος, γραφείο 6

Αθήνα, Αττική, 106 78

ΤΗΛ: 210 8253065

ΦΑΞ: 210 8253065