Μαζωμένος Βασίλης

 ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΑΖΩΜΕΝΟΣ

Ο Βασίλης Μαζωμένος είναι Έλληνας σκηνοθέτης , συγγραφέας, σχεδιαστής και παραγωγός, μέλος της Ευρωπαϊκής και της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου. Ιδρυτής και διευθύνων της "Horme pictures". Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1964 και σπούδασε Πολιτικές επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, με ειδίκευση στα Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας.


ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ
Από το 1994 ασχολείται επαγγελματικά με τη σκηνοθεσία. Διετέλεσε καλλιτεχνικός διευθυντής του Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ της Καλαμάτας (2002 -2003) και επίσης αντιπρόεδρος στο Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου (2005-2006).


Ο Βασίλης Μαζωμένος ασχολείται επίσης με τη κινηματογραφική διδασκαλία. Δίδαξε στο Τμήμα Φωτογραφίας του ΤΕΙ Αθήνας, ενώ από την περίοδο 2005 μέχρι το 2011 στο τμήμα κινηματογράφου ιδιωτικού εκπαιδευτηρίου. Έχει δώσει διαλέξεις, συμμετείχε και διεύθυνε ημερίδες και συνέδρια για τον κινηματογράφο. Το 2012 ίδρυσε και διευθύνει την εταιρεία παραγωγής ταινιώνHorme pictures, η οποία ασχολείται με την παραγωγή ταινιών και με την εκπαίδευση νέων σκηνοθετών.
Αρθρογραφεί χρόνια στον έντυπο και διαδικτυακό τύπο, ενώ έχει ασχοληθεί και με τη συγγραφή βιβλίων.


ΒΡΑΒΕΥΣΕΙΣ
Αφιερώματα και προβολές του έργου του έχουν γίνει σε γνωστά διεθνή και ελληνικά φεστιβάλ, ενώ έχει λάβει και το μεγάλο ειδικό βραβείο για το σύνολο του έργου του στο 21ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Fantasporto στην Πορτογαλία.


Έχει βραβευτεί για τις ταινίες του:

 • (1996) Ο θρίαμβος του Χρόνου Ειδικό Βραβείο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. (1998) Το Χρήμα - μια μυθολογία του Σκότους Ειδικό Βραβείο Fantasporto International Film Festival (Πορτογαλία). Υποψηφιότητα για την καλύτερη Ευρωπαϊκή ταινία του Φανταστικού. Κρατικό Βραβείο Ποιότητας. (2002) Η Μνήμη Κρατικό Βραβείο Ποιότητας. (2009) Guilt Υποψηφιότητα για το βραβείο καλύτερης ταινίας της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου και καλύτερο Soundtrack και Βραβείο Καλύτερου σεναρίου και φωτογραφίας στο London Greek film festival.

 

 • (2012) 10η Μέρα Ειδικό βραβείο της κριτικής επιτροπής του Πανοράματος Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου. Τρεις υποψηφιότητες το 2013 στα βραβεία της Ελληνικής Ακαδημίας κινηματογράφου: Μοντάζ , ήχου και ειδικών εφέ. Τρία βραβεία καλύτερης ταινίας, καλύτερης σκηνοθεσίας και καλύτερης φωτογραφίας στο London Greek Film Festival το 2013. Ειδικό Βραβείο στο 8ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Κύπρου 2013.

 

ΦΙΛΜΟΓΡΑΦΙΑ


Ταινίες μεγάλου μήκους

Είναι η πρώτη ελληνική ταινία μεγάλου μήκους transfer video to film.
Το 1995 προβλήθηκε στο φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, ενώ το επόμενο έτος αποτέλεσε την επίσημη ελληνική συμμετοχή στο διεθνές φεστιβάλ Βελιγραδίου στη Σερβία.

 

Η ταινία απέσπασε το 1996 ειδικό βραβείο στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και ήταν την επόμενη χρονιά επίσημη ελληνική συμμετοχή στο διεθνές φεστιβάλ Βελιγραδίου.

 

Πρόκειται για το πρώτο ευρωπαϊκό 3D animation μεγάλου μήκους. Έχει βραβευτεί με ειδικό βραβείο στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Fantasporto στην Πορτογαλία, ενώ ήταν υποψήφια για το βραβείο της καλύτερης ευρωπαϊκής ταινίας του Φανταστικού. Το 1998 απέσπασε το Κρατικό Βραβείο Ποιότητας, ενώ ήταν η επίσημη ελληνική συμμετοχή στα φεστιβάλ κινηματογράφου Sitges International Film Festival στην Ισπανία, Yayak International Film Festival στη Σερβία, το 1999 και στο Puchon International Fantastic Film Festival στην Νότια Κορέα το 2000, στο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου (Ελλάδα) το 1998, στο διεθνές φεστιβάλ της Άγκυρας (Τουρκία) το 2000.

 

Η ταινία απέσπασε το 2002 το Κρατικό Βραβείο Ποιότητας και ήταν το επόμενο έτος η επίσημη ελληνική συμμετοχή στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Fantasporto της Πορτογαλίας, στο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου (Ελλάδα).

 

Διεθνές φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου (Ελλάδα)

 

Επίσημη κυπριακή συμμετοχή στα διεθνή φεστιβάλ Μόντρεαλ (Καναδά), Goya (Ινδία), Κάϊρο (Αίγυπτος), Ταλίν (Εσθονία), και Fantasporto (Πορτογαλία), ενώ κλήθηκε να "ανοίξει" το Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου στην Αθήνα (2009). Η ταινία βρέθηκε στις πέντε υποψήφιες για το βραβείο καλύτερης ταινίας για το 2009 της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου. Το 2012 απέσπασε Βραβείο Καλύτερου σεναριου και φωτογραφίας στο London Greek film festival. Καλύτερο Soundtrack ελληνικής ταινίας για το 2010.

 

Επίσημη ελληνική συμμετοχή στα διεθνή φεστιβάλ Μόντρεαλ (Καναδά), Fantasporto (Πορτογαλία), Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου (Ελλάδα), London Greek Film Festival (U.K.), CYIFF (Κύπρος). Το 2012 απέσπασε το ειδικό βραβείο της επιτροπής στο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου (Ελλάδα). Έλαβε τρεις υποψηφιότητες το 2013 στα βραβεία της Ελληνικής Ακαδημίας κινηματογράφου. Μοντάζ , ήχου και ειδικών εφέ. Τρία βραβεία καλύτερης ταινίας, καλύτερης σκηνοθεσίας και καλύτερης φωτογραφίας στο London Greek Film Festival το 2013. Ειδικό Βραβείο στο 8ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Κύπρου 2013.

 

Τo πιο φιλόδοξο πρότζεκτ του Bασίλη Μαζωμένου αποτελεί μια κραυγή για την Ελλάδα που πεθαίνει παίρνοντας αφορμή από τις (τουλάχιστον) 4.000 αυτοκτονίες που έχουν σημειωθεί στη χώρα μας στην περίοδο της κρίσης. Επτά συγκλονιστικές ιστορίες ανθρώπων σε απόγνωση που φλερτάρουν με την ιδέα της αυτοκτονίας και ο τηλεφωνητής ενός κέντρου ψυχολογικής υποστήριξης που λέγεται «Γραμμή ζωής», συνθέτουν ένα σύγχρονο δράμα με σουρεαλιστικά στοιχεία, εμπνευσμένο εν μέρει από πραγματικές ιστορίες.


Ταινίες μικρού μήκους

 • Πόλις (1988) σενάριο, σκηνοθεσία, παραγωγή Τέλος (1990) σενάριο, σκηνοθεσία Κάλεσμα (2013) σενάριο, παραγωγή Πέρασμα (2013) σενάριο, σχεδιασμός, παραγωγή Που; (2013) σενάριο, σχεδιασμός, παραγωγή Σπίτι / εσωτερικό (2013) σενάριο, παραγωγή
 • Ντοκιμαντέρ
 • Καλικαντζαρος (1990) σενάριο Ο Τρόμος της Ύλης (2004) σενάριο, σκηνοθεσία
 • Η φίλη μας η ελιά (2007) σκηνοθεσία

 

Δραματικά έργα

 • Δισκοβόλος

(συγγραφή πάνω στο μύθο του Υακίνθου και στους ορφικούς ύμνους) Ποδηλάτισσα
(συγγραφή πάνω στο μύθο της Περσεφόνης) Τρεις θάνατοι
(διασκευή και συγγραφή πάνω σε ένα διήγημα του Τολστοι)


Θέατρο

 • Μυθική Ζώνη (1999)

(πάνω στο έργο του Σ. Μπέκετ, διασκευή - οπτική σκηνοθεσία για το Εθνικό Θέατρο) Τα Ένοχα Τραγούδια (2003)
(πάνω στο έργο του Φ. Κάφκα, συγγραφή - σκηνοθεσία για το Θ. Ο. Κύπρου)


Βιβλιογραφία

 • Άγιοι της Κόλασης (2003) Αθήνα: Γαβριηλίδης.
 • Κώστας Σφήκας (2004) Συλλογικό έργο, Αθήνα: Αιγόκερως.
 • Η Πτώση του Αιώνα (2005) Αθήνα: Γαβριηλίδης. Αντουανέτα Αγγελίδη,
 • Συλλογικό έργο (2005). Αθήνα: Αιγόκερως.
 • Η Μήδεια των Άστρων (2007). Αθήνα: Γαβριηλίδης.


Εξωτερικοί σύνδεσμοι

http://www.imdb.com/name/nm0563339/

http://www.mazomenos.com/

http://www.hormepictures.com/

http://10thday.wordpress.com/

http://menos64.wordpress.com/

http://www.altcine.com/person.php?id=2775

 

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Τσεμπερόπουλος Γιώργος »

Στοιχεία Επικοινωνίας

 

Χαριλάου Τρικούπη 5, 6ος όροφος, γραφείο 6

Αθήνα, Αττική, 106 78

ΤΗΛ: 210 8253065

ΦΑΞ: 210 8253065