Ρικάκη Λουκία

1.ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ 1990

Σκηνοθεσία
Ρικάκη Λουκία

H καθημερινή πραγματικοτητα μιας παρεας παιδιων σε μια μικρη ελληνικη πολη που οδηγει στην επιθυμια της φυγης.


2. ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ ΣΕ 4 ΚΙΝΗΣΕΙΣ 1994

Σκηνοθεσία
Ρικάκη Λουκία

H φαινομενικά ήρεμη καθημερινή ζωή ενός ζευγαριού 40ρηδων της Αλεξάνδρας και του Αντώνη θα διαταραχθεί, όταν θα εμφανιστούν σχεδόν ταυτόχρονα δύο απροσδόκητα πρόσωπα ο Στέφανος ο διάσημος ‘Ελληνας σκηνοθέτης από το εξωτερικό που έρχεται κάθε χρόνο στην Ελλάδα και δίνει μοναδικές και ιδιόμορφες συναυλίες και η Κλαίρη μια εντυπωσιακή 18χρονη. Δυο πρόσωπα που θα οδηγήσουν τον Αντώνη και την Αλεξάνδρα σε ερωτικές περιπέτειες σε μια απόπειρα να ξεφύγουν από τη συζυγική τους κρίση. Τα παιδιά των πρωταγωνιστών μακρινοί παρατηρητές αποκτούν σημαντικό ρόλο στην ταινία, καθώς παρατηρούν τις συμπεριφορές των μεγάλων και λειτουργούν καταλυτικά στις σχέσεις βοηθώντας τους να ανακαλύψουν άλλους τρόπους επικοινωνίας. Μια ταινία για τον έρωτα, τις προσωπικές σχέσεις και τις μικρές λεπτομέρειες που καθορίζουν τα συναισθήματά μας και την επικοινωνία μας με τους γύρω μας. Η κινηματογραφική αφήγηση της ταινίας δίνει έμφαση σε αυτές ακριβώς τις λεπτομέρειες που κάνουν κάθε σχέση μοναδική. Πρωταγωνιστής είναι ακόμη και η μουσική, η μουσική του Στέφανου αλλά και η μουσική και οι ήχοι που πλαισιώνουν τον κάθε χαρακτήρα και καθορίζουν την προσωπικότητά του.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία: Λουκά Ρικάκη
Σενάριο: Νίκος Παπανδρέου, Γιώργος Νοταράς
Δ/νση Φωτογραφίας: Άγγελος Βισκαδουράκης
Μουσική: Zbigniew Preisner
Μοντάζ: Τάκης Γιαννόπουλος
Σκηνικά/Κοστούμια: Μιχάλης Σδούγκος
Ήχος: Μαρίνος Αθανασόπουλος
Ηθοποιοί: Θέμις Μπαζάκα, Γιώργος Χωραφάς, Κωνσταντίνος Κωνσταντόπουλος, Ουρανία Χιόνη
Παραγωγή: MOVIES Studio, Εκδόσεις Καστανιώτη, 13 Productions, Orama Films

Format: 35mm
Χρώμα: Έγχρωμη
Διάρκεια: 100
1994


3. ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΩΝ 1998

Σκηνοθεσία
Ρικάκη Λουκία

Η Άννα είναι μια νέα αθλήτρια ξιφασκίας. Ζει με τον πατέρα της στο σπίτι που έχει κληρονομήσει από τη μητέρα της. Ένα πλέγμα ενοχών συντηρεί μετά το θάνατο της μητέρας της μια αποπνιχτική σιωπή στο σπίτι της 'Αννας όπου η επικοινωνία με τον πατέρα της είναι επιφανειακά τυπική. Η 'Αννα θα γνωρίσει τον Αλέξανδρο, ένα χορευτή και χορογράφο. Ο Αλέξανδρος βρίσκεται σε μια υπαρξιακή κρίση η οποία τον οδηγεί σε μια αμφίθυμη συμπεριφορά στη ζωή του και στην καλλιτεχνική του δραστηριότητα. Παγιδευμένος στο αδιέξοδο των φόβων του θα ενορχηστρώσει τον τραυματισμό του και από εκείνη την στιγμή θα αρχίσει να συμπεριφέρεται ως ανάπηρος. Η κατασκευασμένη αναπηρία του, ενώ στην αρχή φαίνεται ότι διευθετεί επιφανειακά ορισμένα προβλήματα, θα του δημιουργήσει βέβαια ένα πλήθος νέων ανησυχιών. Όταν τον συναντά η 'Αννα βρίσκεται απομακρυσμένος και παγιδευμένος στο νέο υπαρξιακό περιβάλλον που o ίδιος δημιούργησε. Έτσι ενώ αντιλαμβάνεται ότι η 'Αννα προτείνει μια νέα πνοή στη ζωή του θα σταθεί αδύναμος να ανταποκριθεί και να βιώσει τη σχέση. Η 'Αννα θαυμάζει τον Αλέξανδρο και γοητεύεται ακόμη και από τα αδιέξοδά του. Η δύσκολη αναμέτρηση στη σχέση τους, ταυτόχρονα με την καθημερινή αναμέτρησή της στη τέχνη της άμυνας και της επίθεσης στην ξιφασκία, θα την οδηγήσει σε μια έντονη συναισθηματική κατάσταση. Θα τολμήσει μια ρήξη με τον πατέρα της με στόχο να παύσει η επιφανειακή σιωπή και να συναντηθούν με τα φαντάσματα του παρελθόντος που καταδιώκουν τη συναναστροφή τους. Όσο πιο πολύπλοκα γίνονται τα πράματα στο περιβάλλον των σχέσεων της 'Αννας εκείνη φαίνεται να αντλεί μια σπάνια δύναμη η οποία θα την εξοπλίσει ικανά σε μια αποφασιστική αναμέτρηση με τη ζωή της και το πρωτάθλημα. Λίγο πριν το θάνατο του, η 'Αννα θα έχει κερδίσει μια ποιότητα στη συναναστροφή με τον πατέρα της και ένα τίτλο στο πρωτάθλημα. Η σκιά της σχέσης της με τον Αλέξανδρο δεν την καταδιώκει πια, φωτίζεται όμως από ένα ιδιότυπο φως καθώς και εκείνος με αφορμή αυτή τη σχέση κατάφερε να συνομιλήσει με τον απαιτητικό εαυτό του και να αντιμετωπίσει με διεισδυτικό βλέμμα τον άλλο του εαυτό.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία: Λουκά Ρικάκη
Σενάριο: Λουκία Ρικάκη, Γιώργος Νοταράς
Δ/νση Φωτογραφίας: Αργύρης Θέος
Μουσική: Clara Schuman, Louise Farrenc, Fanny Mendelsshon, Ambache Chamber, Orchestra UK, Θανάσης Ρικάκης
Μοντάζ: Τάκης Γιαννόπουλος
Καλλιτεχνική Δ/ση: Αντώνης Χαλκιάς
Ήχος: Μαρίνος Αθανασόπουλος
Ηθοποιοί: Ηλίας Κωνσταντόπουλος, Κατερίνα Λυπηρίδου, Κυριάκος Κοσμίδης, Θεοδώρα Τζήμου, Κώστας Κακαβάς, Μιχάλης Μανιάτης, Βίκυ Πρωτογεράκη
Παραγωγή: EKK, Orama Films

Format: 35mm
Χρώμα: Έγχρωμη
Διάρκεια: 104
1998

 

4.ΝΥΧΤΕΣ ΚΩΜΩΔΙΑΣ 2001

Σκηνοθεσία
Ρικάκη Λουκία

O Θεός όταν έφτιαξε τον κοσμο, στάθηκε όρθιος και χαμογέλασε.
Tι είναι αυτό αν δεν είναι στάντ απ κομεντί ?
Tο stand up comedy δεν ειναι τίποτε άλλο από το γνώριμο μας φίλο: το χιούμορ.


5. ΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΣΙΩΠΗΣ 2002

Σκηνοθεσία
Ρικάκη Λουκία

Με αφορμή την πρόσφατη κατοχύρωση της ελληνικής νοηματικής γλώσσας, η ταινία παρουσιάζει την ελληνική νοηματική γλώσσα, όπως αυτή διδάσκεται και μιλιέται στη χώρα μας από δεκάδες χιλιάδες κωφούς. Η εικόνα γίνεται κυρίαρχο εκφραστικό στοιχείο των κωφών, καθώς αποτελεί το βασικό εργαλείο της γλώσσας τους. Μέσα από τις εικόνες, λοιπόν, η ταινία ανασκευάζει τον μύθο της περιθωριακής γλώσσας, εξοικειώνει τον θεατή με τον εκφραστικό πλούτο μιας σημαντικής μερίδας της κοινωνίας που ζει και εκφράζεται μέσα από τη "μαγική" δύναμη των νοημάτων. Καταγράφει συγκινητικές χιουμοριστικές και εντυπωσιακές μαρτυρίες των κωφών στην Ελλάδα και στιγμές από την καθημερινότητα τους, όπου η επικοινωνία γίνεται στη νοηματική. Θρησκευτικές λειτουργίες, μαθήματα, καθημερινή εργασία, μελέτη και ο έρωτας ....Και όλα αυτά μέσα από τη δύναμη της νοηματικής που σπάζει το φράγμα του ήχου και αναδεικνύει την έκφραση του προσώπου, των χεριών και του σώματος ως συναρπαστικών εργαλείων επικοινωνίας

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία: Λουκά Ρικάκη
Σενάριο: Λουκία Ρικάκη
Δ/νση Φωτογραφίας: Νίκος Νικολαϊδης, Λουκία Ρικάκη, Νίκος Ζωιόπουλος
Μουσική: Κωστής Ζευγαδέλης
Μοντάζ: Σπύρος Τσιφτσής
Στίχοι: Γιώτα Βασιλακοπούλου
Ήχος: Κώστας Παλιάρης
Διερμηνεία νοηματικής γλώσσας: Ρωξάνη Ζήκα
Παραγωγή: Tricky Trick ΕΠΕ , Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, Νέα Ελληνική Τηλεόραση (ΝΕΤ)

Format: 35mm
Χρώμα: Έγχρωμη
Διάρκεια: 74 λεπτά
2002


6. Ο ΑΛΛΟΣ 2005

Σκηνοθεσία
Ρικάκη Λουκία

2005

7. ΚΡΑΤΗΣΕ ΜΕ 2006

Σκηνοθεσία
Ρικάκη Λουκία

Μια παραγωγός ραδιοφωνικής εκπομπής χάνει στον πατέρα της ξαφνικά. Για να καταφέρει να χειριστεί αυτή την απρόσμενη απώλεια δημιουργεί μια ιστοσελίδα στην οποία ακροατές του ραδιοφώνου στέλνουν ιστορίες τους. Αργότερα, συναντιέται μαζί τους και μοιράζονται τις ιστορίες μέσα από το παιχνίδι της αφής. Στη διάρκεια αυτών των συναντήσεων που διαρκούν δυο χρόνια ένα παιδί χάνεται απρόσμενα. Μέσα από τις ιστορίες που μοιράζονται όλοι καταφέρνουν να χειριστούν την απώλεια τους και να συνεχίσουν τη ζωή τους με μεγαλύτερη δύναμη και αισιοδοξία. Το ίδιο και η ηρωίδα. Η Ιουλία μαθαίνει να συναναστρέφεται στο παρόν και να συμφιλιωθεί με το παρελθόν της.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία: Λουκά Ρικάκη
Σενάριο: Λουκία Ρικάκη, Γιώργος Νοταράς
Δ/νση Φωτογραφίας: Δημήτρης Κατσαίτης
Μουσική: Μαριέττα Φαφούτη, Δημήτρης Παπακωνσταντίνου
Μοντάζ: Γιάννης Δαρίδης
Σκηνικά/Κοστούμια: Έλλη Γρίβα
Ήχος: Νίκος Βουγιούκος
Ηθοποιοί: Κατερίνα Λυπηρίδου, Τάκης Βογόπουλος , Πάνος Κρανιδιώτης, Μαριάννα Καλβάρη, Μαρία Βαγάνα, Κωνσταντής Μιζαράς
Παραγωγή: Tricky Trick ΕΠΕ

Format: 35mm
Χρώμα: Έγχρωμη
Διάρκεια: 93 λεπτά
2006


8. ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΗΣ ΧΟΡΩΔΙΑΣ 2008

Σκηνοθεσία
Ρικάκη Λουκία

Η μουσική ενώνει συγκλίνει και δημιουργεί τη βάση για μια πολύ βιώσιμη μικρή κοινότητα. Κάτι τέτοιο πάντα κάνει το συλλογικό σχήμα μιας χορωδίας και ειδικά μιας ερασιτεχνικής χορωδίας όπου τα μέλη της προσέρχονται χωρίς επαγγελματική προσδοκία αλλά μόνο με την προσδοκία της κοινής δημιουργίας και της εμπειρίας της δημιουργικής ζώνης σε κοινότητα. Το 1992 δημιουργείται η Πειραματική Χορωδία του Δήμου Ροδίων. Η χορωδία θα βρει στέγη στο χώρο στάθμευσης του Δήμου, σε μια μικρή αίθουσα που σιγά σιγά θα γίνει το στέκι και ο τόπος έμπνευσης και συνάντησης δεκάδων Ροδιτών. Τα μέλη της Πειραματικής Χορωδίας διατρέχουν όλο τον κοινωνικό ιστό της Ρόδου, καλύπτουν σχεδόν όλα τα επαγγέλματα και όλες στις ηλικίες. Η ταινία ακολουθεί τη χορωδία για τρία χρόνια και κινηματογραφεί σημαντικές στιγμές του μουσικού τους ταξιδιού.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία: Λουκά Ρικάκη
Σενάριο: Λουκία Ρικάκη
Δ/νση Φωτογραφίας: Λουκά Ρικάκη
Μοντάζ: Γιάννης Νταρίδης
Ήχος: Παναγιώτης Μπασάκης
Ηθοποιοί: Κατερίνα Λυπηρίδου, Τάκης Βογόπουλος , Πάνος Κρανιδιώτης, Μαριάννα Καλβάρη, Μαρία Βαγάνα, Κωνσταντής Μιζαράς
Παραγωγή: ΕΡΤ ΑΕ, ΕΚΚ

Format: 35mm
Χρώμα: Έγχρωμη
Διάρκεια: 68 λεπτά
2008

 

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Περάκης Νίκος Σπετσιώτης Τάκης »

Στοιχεία Επικοινωνίας

 

Χαριλάου Τρικούπη 5, 6ος όροφος, γραφείο 6

Αθήνα, Αττική, 106 78

ΤΗΛ: 210 8253065

ΦΑΞ: 210 8253065