Σταμπουλόπουλος Γιώργος

1. ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ 1967

Σκηνοθεσία
Σταμπουλόπουλος Γιώργος

Ο Δημήτρης (Νικηφόρος Νανέρης), είναι σήμερα 1967 τριάντα χρόνων. Χωρίς κατεύθυνση και χωρίς ιδανικά, φθείρεται σε μια μικρή βιοτεχνία, έτοιμος ν' ακολουθήσει το δρόμο που έχουν πάρει οι περισσότεροι· το δρόμο της αδιαφορίας, της σύμβασης και της υποταγής. Τυπικό "παιδί της Κατοχής", θυμάται-αυτό τον κρατάει ακόμα ζωντανό-θυμάται, βλέπει και σκέφτεται. Ένα διαρκές πηγαινέλα ανάμεσα στο Σήμερα και το Χθές. Η γνωριμία του με τη Θάλεια (Μπέττυ Αρβανίτη) και τον διαλυμένο κόσμο της, μπερδεύονται με την Κατοχή, τους Γερμανούς, την πείνα, τη μιζέρια, το συντηρητισμό, τις δυσκολίες για μόρφωση, και την ανακάλυψη του κόσμου χωρίς τη βοήθεια κανενός. Το κλείσιμο της μικροβιοτεχνίας που δούλευε τον φέρνει σε απόγνωση. Και ξαφνικά, η εμφάνιση της Μαρίας (Ελένη Θεοφίλου), τον αναγκάζει να δεί κατάματα το πρόβλημά του, σ' όλες του τις διαστάσεις. Η Μαρία είναι μια απλή δασκάλα που αντιμετωπίζει το πρόβλημα της αγραμματοσύνης στη χώρα μας οργανώνοντας νυχτερινά σχολεία για ανθρώπους περασμένης ηλικίας. Τόσο μπορεί τόσο κάνει-όπως λέει κι η ίδια-και για τον Δημήτρη γίνεται φωτεινό παράδειγμα. Επιτέλους καταλαβαίνει ότι ήρθε η ώρα να πάρει αποφάσεις και κάνει τη μικρή του "επανάσταση". Φεύγει από το σπίτι των γονιών του, αφήνοντας πίσω του τον παλιό, χρεοκοπημένο, κόσμο του, και τρέχει κοντά της.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία: Σταμπουλόπουλος Γιώργος
Σενάριο: Σταμπουλόπουλος Γιώργος
Δ/νση Φωτογραφίας: Walter Lassaly
Μουσική: Νίκος Μαμαγκάκης
Μοντάζ: Πάνος Παπακυριακόπουλος
Ηθοποιοί: Νικηφόρος Νανέρης, Μπέττυ Αρβανίτη, Ελένη Θεοφίλου, Μπέττυ Βαλάση, Δήμητρα Ζέζα
Παραγωγή:

Format: 35mm
Χρώμα: Ασπρόμαυρη
Διάρκεια: 78 λεπτά
1967

 

2. ΚΑΙ ΞΑΝΑ ΠΡΟΣ ΤΗ ΔΟΞΑ ΤΡΑΒΑ 1980

Σκηνοθεσία
Σταμπουλόπουλος Γιώργος

Ένα τηλεοπτικό συνεργείο με επικεφαλής μια δημοσιογράφο (Βέρα Κρούσκα), αναζητά τους λόγους της επιτυχίας του λαϊκού τραγουδιστή Ντίμη Φλεριανού (Γιάννης Φλωρινιώτης) του οποίου η δημοτικότητα ανεβαίνει κατακόρυφα. Την ίδια ώρα κάποιοι, εκμεταλλευόμενοι αυτή του τη δημοτικότητα, προσπαθούν να τον πείσουν να κατέβει ως υποψήφιος στις επικείμενες εκλογές. Η έρευνα γίνεται σε δυό επίπεδα-παρόν και παρελθόν-και έτσι καταγράφονται και σατιρίζονται γεγονότα, πρόσωπα, νοοτροπίες, και γενικά συμπεριφορές της κοινωνίας του '80.˙Στο τέλος, όταν αναγγέλεται και επίσημα η κάθοδος του "στάρ" στις εκλογές, στο πρόσωπό της έκπληκτης δημοσιογράφου καθρεφτίζεται η αγωνία για τον επερχόμενο ευτελισμό των πάντων.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία: Σταμπουλόπουλος Γιώργος
Σενάριο: Σταμπουλόπουλος Γιώργος, Γιάννης Κακουλίδης
Δ/νση Φωτογραφίας: Σάκης Μανιάτης
Μουσική επιμέλεια: Μίμης Πλέσσας
Μοντάζ: Γιώργος Τριανταφύλλου
Ηθοποιοί: Βέρα Κρούσκα, Μιμή Ντενίση, Κώστας Αρζόγλου, Τίμος Περλένγκας, Τζένη Ζαχαροπούλου, Μαίρη Φαρμάκη, Γιάννης Φλωρινιώτης
Παραγωγή: Studio-S, Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, Γιώργος Σταμπουλόπουλος

Format: 35mm
Χρώμα: Έγχρωμη
Διάρκεια: 108 λεπτά
1980

 

3. ΠΡΟΣΟΧΗ ΚΙΝΔΥΝΟΣ 1983

Σκηνοθεσία
Σταμπουλόπουλος Γιώργος

Ο φόνος είναι ένα επαναλαμβανόμενο στοιχείο για τον Σιδέρη και τα παιδιά του, δύο αγόρια κι ένα κορίτσι, και αντιπροσωπεύει έναν ολόκληρο τρόπο ζωής – ένα κανονικό επάγγελμα. Απομονωμένος σε ένα καταθλιπτικό νταμάρι στο τέλος ενός μοναχικού εξοχικού δρόμου, ζούνε φτιάχνοντας θανάσιμες παγίδεςστα περαστικά αυτοκίνητα. Η βία, που κυριάρχει σε όλα τα επίπεδα της ταινίας, αποτελεί τον μοναδικό κώδικα συμπεριφοράς αυτής της παράξενης οικογενειακής συμμορίας. Μια βία που αρχίζει με τα «ατυχήματα» και την τρομοκρατία των χωρικών και φτάνει στο αποκορύφωμά της όταν τα ίδια τα μέλη της οικογένεις έρχονται αντιμέτωπα μεταξύ τους. Η αιμομιξία έχει ξεπεράσει κατά πολύ τα όρια της αμαρτίας και αποτελεί, στην περίπτωση του Σιδέρη και της κόρης του Μόρφως, μια μορφή πορνείας βασισμένης στην οικονομική ανταλλαγή. Φόνος, βία, αιμομιξία: Στοιχεία αρχαίας ελληνικής τραγωδίας, μπολιασμένα εδώ σε ένα οξύ σύγχρονο θέμα.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία: Σταμπουλόπουλος Γιώργος
Σενάριο: Σταμπουλόπουλος Γιώργος
Δ/νση Φωτογραφίας: Δημήτρης Παπακωνσταντής
Μουσική: Χριστόδουλος Χάλαρης
Μοντάζ: Αριστείδης Καρύδης
Σκηνικά: Τάσος Ζωγράφος
Ηθοποιοί: Τίτος Βανδής, Κατερίνα Ραζέλου, Κώστας Χαλκιάς, Δώρα Σιτζάνη, Δάνης Κατρανίδης, Ανδρέας Βάιος
Παραγωγή: Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, Γιώργος Σταμπουλόπουλος

Format: 35mm
Χρώμα: Έγχρωμη
Διάρκεια: 108 λεπτά
1983

 

4. ΔΥΟ ΗΛΙΟΙ ΣΤΟΝ ΟΥΡΑΝΟ 1991

Σκηνοθεσία
Σταμπουλόπουλος Γιώργος

Βία, αιρέσεις, συνωμοσίες, παιχνίδια εξουσίας και προσωπικές συγκρούσεις, ως θέατρο της Ιστορίας, στην περιοχή της Αντιόχειας. Στην μεγάλη παράδοση των ταινιών που έλκονται από την παράξενη, όσο και αμφίδρομη σχέση "διώκτη-διωκόμενου", αλλά εκτός της ελληνικής κινηματογραφικής παράδοσης που (με εξαίρεση, ίσως, το "Δοξόμπους" του Φώτου Λαμπρινού) απέφευγε για πολύν καιρό να "πατήσει" το άβατον της πρωτοχριστιανικής και βυζαντινής Ελλάδας, η ταινία του Γιώργου Σταμπουλόπουλου πραγματοποιεί το σχεδόν ακατόρθωτο. Τοποθετώντας τη δράση της ταινίας του στα τέλη του 4ου αιώνα μ.Χ., στο Βυζάντιο που σπαράσσεται ανάμεσα στην Ανατολή και τη Δύση, ανάμεσα στη φαντασμαγορία της λογικής και τη λογική της φαντασμαγορίας, ανάμεσα στην πτώση των θεών και την άνοδο του Θεού, ο Γ. Σταμπουλόπουλος ακροβατεί με επιτυχία στο μεταίχμιο του μεγάλου θεάματος και του φιλοσοφικού στοχασμού, χωρίς ν’ αφήνει ποτέ τις προδιαγραφές του πρώτου να πνίγουν τον δεύτερο. Δύο εκπληκτικοί χαρακτήρες (ο Λάζαρος ο Καππαδόκης και ο Τιμόθεος ή Ηθοποιός) διατρέχουν ένα ασυνήθιστο τοπίο του ελληνικού κινηματογράφου, όπου ο σκηνοθέτης δεν διστάζει να προσμείξει, επιδράσεις των ιστορικών τοιχογραφιών και απόηχους από τις "Βάκχες" του Ευριπίδη.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία: Σταμπουλόπουλος Γιώργος
Σενάριο: Σταμπουλόπουλος Γιώργος
Δ/νση Φωτογραφίας: Δημήτρης Παπακωνσταντής
Μουσική: Μιχάλης Χριστοδουλίδης
Κοστούμια: Γιώργος Ζιάκας
Σκηνικά: Μικές Καραπιπέρης
Ηθοποιοί: Piotr Fronczewski, Benoit Rossel, Νικηφόρος Νανέρης, Κατερίνα Ραζέλου, Παναγιώτης Θανασούλης, Γιώργος Αρμένης
Παραγωγή: Studio S, ΕΚΚ, ΕΡΤ 1, Lumiere Productions Ltd (Cyprus), Makifilms (France)

Format: 35mm
Χρώμα: Έγχρωμη
Διάρκεια: 110 λεπτά
1991

 

5. ΠΑΝΔΩΡΑ 2006

Σκηνοθεσία
Σταμπουλόπουλος Γιώργος

Στις αρχές της δεκαετίας του '50, όταν ολόκληρη η Ευρώπη προσπαθεί να επουλώσει τις πληγές της απ' τη φρίκη του πολέμου και η Ελλάδα βγαίνει ακρωτηριασμένη και διχασμένη ύστερα απ' τον εμφύλιο, μια νέα "Πανδώρα" έρχεται απ' την Αμερική με τη μορφή του Σχεδίου Μάρσαλ. Στην ταινία "Πανδώρα" η ιστορία και τα πρόσωπα είναι πλαστά (με δάνεια απ' τον γνωστό μύθο της Πανδώρας) αλλά το πλαίσιο και οι καταστάσεις ανάγονται ακριβώς σ' αυτή την εποχή, όπου κατά τη γνώμη μου-και όχι μόνο-θα πρέπει ν' αναζητηθεί και η αρχή μετάλλαξης της ελληνικής κοινωνίας, κυρίως πολιτισμικά.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία: Σταμπουλόπουλος Γιώργος
Σενάριο: Σταμπουλόπουλος Γιώργος
Δ/νση Φωτογραφίας: Κωστής Γκίκας
Μοντάζ: Γιώργος Τριανταφύλλου
Μουσική: Χρήστος Παπαγεωργίου
Σκηνικά/Κοστούμια: Κική Πίττα
Ήχος: Νίκος Μπουγιούκος
Ηθοποιοί: Θεοδώρα Τζήμου, Γιάννης Στάνκογλου, Γιάννος Περλέγκας, Γκεϊσι Ζίου, Γιώργος, Διαλεγμένος, Κοσμάς Ζαχάρωφ, Σοφία Ολυμπίου, Ηλέκτρα Τσακαλία, Μαργαρίτα Βαρλάμου
Παραγωγή: Metavision Α.Ε., SPSR ,, Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, ΕΡΤ Α.Ε

Format: 35mm
Χρώμα: Έγχρωμη
Διάρκεια: 97 λεπτά
2006

 

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Σπετσιώτης Τάκης Σφήκας Κώστας »

Στοιχεία Επικοινωνίας

 

Χαριλάου Τρικούπη 5, 6ος όροφος, γραφείο 6

Αθήνα, Αττική, 106 78

ΤΗΛ: 210 8253065

ΦΑΞ: 210 8253065