Αύριο Θα Ξέρουμε… - Ταινία του Ανδρέα Θωμόπουλου

Στην φωτογραφία: Βασίλης Βαφέας-Ανδρέας Θωμόπουλος Στην φωτογραφία: Βασίλης Βαφέας-Ανδρέας Θωμόπουλος

Το βράδυ της Πέμπτης 8 Ιουλίου πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των πολιτιστικών εκδηλώσεων του ΟΣΔ «Ερμείας» στον πολυχώρο τέχνης Αλεξάνδρεια του ηθοποιού Βασίλη Βλάχου, η προβολή της ταινίας του Ανδρέα Θωμόπουλου «Αύριο Θα Ξέρουμε…».


Στην προβολή παρέστησαν από τους συντελεστές της ταινίας ο σκηνοθέτης και σεναριογράφος Ανδρέας Θωμόπουλος και οι ηθοποιοί Άννα Φόνσου, Αλμπέρτο Εσκενάζυ, και Θοδωρής Προκοπίου.


Ο πρόεδρος του Ερμεία Β. Βαφέας προλογίζοντας την ταινία ανέφερε «Η σημερινή ταινία επιλέχθηκε από το ΔΣ του Ερμεία γιατί είναι από τις σημαντικότερες ταινίες του Νέου Ελληνικού Κινηματογράφου (ΝΕΚ). Η ταινία το 1997 στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης πήρε το βραβείο της Fipresci (Διεθνής Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου), είχε μια επιτυχημένη πορεία στα ξένα φεστιβάλ, αλλά δεν την πήρε κανένας διανομέας να την προβάλει στην Ελλάδα. Έτσι η σημερινή μας προβολή είναι μια πανελλήνια πρώτη μετά από 25 χρόνια.Η ταινία έχει πολλές αρετές: ένα πυκνό και πολυσύνθετο σενάριο, δυνατή και ευφάνταστη σκηνοθετική ματιά, άψογες ερμηνείες των ηθοποιών, εξαιρετικό μοντάζ και υπέροχη φωτογραφία του μετρ Άρη Σταύρου, ο οποίος γύρισε και τα εσωτερικά και τα εξωτερικά πλάνα με το ίδιο διάφραγμα (κάτι που - για όσους ξέρουν από διεύθυνση φωτογραφίας στον κινηματογράφο- είναι άθλος).»


Στον επίλογο ο Α. Θωμόπουλος, φανερά συγκινημένος, ευχαρίστησε και τον Ερμεία και το Αλεξάνδρεια και το πολυάριθμο κοινό που παρέστη στην προβολή της ταινίας του και ανέφερε ότι η ταινία θα γυριζόταν στην ΕΡΤ 2 ως σίριαλ, αλλά ευτυχώς για λόγους οικονομικούς αυτό δεν έγινε. Έτσιδέκα χρόνια μετά αναγκάστηκε ο ίδιος να κάνει τις απαραίτητες προσαρμογές για να συμπυκνώσει σε μια 2ωρη ταινία το υλικό του σίριαλ. Η ταινία αναγνωρίστηκε σε πολλά διεθνή φεστιβάλ. Η προβολή μετά από τόσα χρόνια στον πολυχώρο Αλεξάνδρεια με τόσους φίλους ήταν και για εκείνον μια απόλαυση.


Το περιοδικό Variety είχε γράψειγια την ταινία: "… θαυμάσια μεταφορά του έργου του Ντοστογιέφσκι “Έγκλημα και Τιμωρία” στη σύγχρονη εποχή, που γοητεύει με την ελευθερία της σκηνοθεσίας, το απρόβλεπτο σενάριο και τον πλούτο της σε χαρακτήρες…" (H. Feistein)


Η ταινία βραβεύτηκε στα φεστιβάλ: Θεσσαλονίκης (Fipresci- International Association of Film critics), [ΕΤΕΚΤ] Καλύτερη ταινία, Ουκρανίας (Τρίτο Μεγάλο Βραβείο) - Αλεξάνδρεια (Α’ Γυναικείου ρόλου στην πρωταγωνίστρια Ταμίλα Κουλίεβα- Φωτογραφίας στον Άρη Σταύρου).


Τιμητικά συμμετείχε στα Φεστιβάλ: Ιερουσαλήμ, Βηρυτού, Raindance Λονδίνου, Νέου Δελχί Κεράλας, Τυνησίας κ.λπ.

 

Η προβολή αυτή αποτελεί την απαρχή μιας σειράς αντίστοιχων εκδηλώσεων που θα οργανώσει ο Ερμείας, στο πλαίσιο του πολιτιστικού του έργου.

Στοιχεία Επικοινωνίας

 

Χαριλάου Τρικούπη 5, 6ος όροφος, γραφείο 6

Αθήνα, Αττική, 106 78

ΤΗΛ: 210 8253065

ΦΑΞ: 210 8253065