Καραμαγγιώλης Μενέλαος

 1. BLACK OUT 1998 

Σκηνοθεσία
Μενέλαος Καραμαγγιώλης

Ο Χρήστος, πιλότος της Πολεμικής Αεροπορίας, χάνεται με το αεροσκάφος του στα νερά του Αιγαίου. Μυστηριώδεις μαγνητοταινίες με τη φωνή του θα αρχίσουν να φτάνουν στη Μαρία, φωτομοντέλο, περιγράφοντας τη θυελλώδη ερωτική τους ιστορία. Ο παλιός εραστής της Μαρίας, ο φωτογράφος Σταύρος, που της συμπαραστέκεται είναι ο αποστολέας των μαγνητοταινιών. Η υπονομευτική του επίδραση στη ζωή του ζευγαριού δημιούργησε μια σοβαρή κρίση: προκάλεσε τη ζήλια του Χρήστου και τη σπασμωδική φυγή της Μαρίας. Τέλος εκμεταλλεύτηκε την απόγνωση του μετανιωμένου Χρήστου, τον έπεισε για τον επιπόλαιο κι ασταθή χαρακτήρα της Μαρίας και τον ώθησε στη "λύση" μιας στημένης εξαφάνισης. Έτσι από τη μια ελέγχει την υπόλοιπη ζωή του θεωρούμενου "νεκρού" πιλότου κι από την άλλη χρησιμοποιώντας την ηχογραφημένη φωνή του εξουσιάζει πλήρως και τη ζωή της Μαρίας. Παρακολουθεί τη ζωή τους μέσα από ψεύτικους καθρέφτες και την καταγράφει με κρυμμένες βιντεοκάμερες. Όμως ο Χρήστος, μετανιωμένος, επιστρέφει και προσπαθεί να ξανασυναντήσει τη Μαρία τη στιγμή που εκείνη ανακαλύπτει τις παράνομες δραστηριότητες του Σταύρου μέσα από μια βιντεοκασέτα που τυχαία βλέπει στο συνήθως κλειδωμένο γραφείο του. Από 'δω και πέρα κανείς δεν μπορεί να συμμαχήσει με κανέναν. Όταν ο Χρήστος καταφέρει να ξαναβρεθεί με τη Μαρία που είναι έγκυος, o έρωτάς τους θα βρει για πρώτη φορά την πραγματική του γλώσσα. Ομως ο Σταύρος που αισθάνεται πως χάνει το παιχνίδι θα αποφασίσει τη δολοφονία της Μαρίας και τον πλήρη εγκλωβισμό του Χρήστου. Η λύση μοιάζει να βρίσκεται στο χέρι του "αναστημένου" πιλότου: για να ματαιώσει τα καταστροφικά σχέδια του Σταύρου, θα υποκριθεί πως θα τον υπακούσει και θα φύγει μαζί του. Με μια στραβοτιμονιά θα προκαλέσει ένα θανατηφόρο ατύχημα και θα γλιτώσει για πάντα την Μαρία που την ίδια στιγμή οδηγείται στο μαιευτήριο με πρόωρες ωδίνες τοκετού. 

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σενάριο, σκηνοθεσία: Μενέλαος Καραμαγγιώλης 
Διεύθυνση Φωτογραφίας: Ηλίας Κωνσταντακόπουλος
Κοστούμια: Άγις Παναγιώτου
Μοντάζ: Τάκης Γιαννόπουλος 
Μουσική: Νίκος Κυπουργός 
Ήχος: Μαρίνος Αθανασόπουλος 
Καλλιτεχνική Διεύθυνση: Τίνα Καραγεώργη 
Χορογράφος: Κώστας Ρήγος Αλεξάνδρα Ματζιωλέτη 
Ηθοποιοί: Άλκης Κούρκουλος, Μυρτώ Αλικάκη, Κλέων Γρηγοριάδης, Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, Δημήτρης Παπαϊωάννου, Νίκος Γεωργάκης, Hanna Schygulla και Έλενα Ναθαναήλ 
Εκτέλεση Παραγωγής: Pausilypon Films

Format:35 mm
Χρώμα:Ασπρόμαυρη
Διάρκεια:160 λεπτά
1998

 

2. ROM 1989 

Σκηνοθεσία
Μενέλαος Καραμαγγιώλης

Δραματοποιημένο ντοκιμαντέρ, με θέμα τους τσιγγάνους, που αναγνωρίστηκαν το 1979 από τα Ηνωμένα Έθνη ως φυλή με το όνομα Ρομ. Ρομ είναι η γλώσσα τους και η ταινία ερευνά την εξέλιξή τους στην Ευρώπη, με έμφαση την Ελλάδα, μέσα από τέσσερις διαφορετικές προσεγγίσεις, που εκφράζονται από την αφήγηση ισάριθμων χαρακτήρων: ενός δασκάλου, ενός φωτογράφου, της γριάς τσιγγάνας Ταμάρα και της νεαρής Άιμα. 

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σενάριο, σκηνοθεσία: Μενέλαος Καραμαγγιώλης 
Διεύθυνση Φωτογραφίας: Ανδρέας Σινάνος 
Μουσική: Νίκος Κυπουργός 
Αφήγηση: Ηλέκτρα Αλεξανδροπούλου, Μαρίκα Τζιραλίδου, Γιώργος Κώνστας και Μενέλαος Καραμαγγιώλης. 
Παραγωγή: ΕΤ-1, Mirino Films, Μενέλαος Καραμαγγιώλης

Χρώμα:Έγχρωμη
Διάρκεια:75 λεπτά
1989

 

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Κανάκης Νίκος Καρκανεβάτος Παναγιώτης »

Στοιχεία Επικοινωνίας

 

Χαριλάου Τρικούπη 5, 6ος όροφος, γραφείο 6

Αθήνα, Αττική, 106 78

ΤΗΛ: 210 8253065

ΦΑΞ: 210 8253065