Καρκανεβάτος Παναγιώτης

 1. ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ 1993

Σκηνοθεσία
Καρκανεβάτος Παναγιώτης
"το επίχρισμα, η άγια σκουριά που μας γεννά... " Νίκος Καββαδίας Δυο αδέρφια, ο Στέλιος κι ο Γιάννης, μεγαλώνουν σ' ένα χωριό ορυχείων. Ο τόπος σκουριά και πέτρα, δονείται από υπόγειες εκρήξεις. Ο πατέρας εργάτης στις στοές. Η μάνα έχει πεθάνει. Ο μεγάλος, ο Στέλιος, ανεξάρτητος, ενστικτώδης, παρορμητικός. Δεν τον χωρά ο τόπος. Φεύγει. Αργότερα λιποτακτεί απ' το στρατό, χάνεται στα νερά της λίμνης, πάνω στα σύνορα. Θεωρείται νεκρός. Ο μικρός, ο Γιάννης, εξαρτημένος απ' το μεγάλο, φοβισμένος. Καταλήγει αρχιφύλακας στην αστυνομία, στην πόλη, "κρυμμένος" κάτω απ' τη στολή. Ανύπαρκτος. Ένα πλαστό ναυτικό φυλλάδιο στα χέρια ενός λαθρομετανάστη που συλλαμβάνει o Γιάννης: το όνομα του πατέρα, το χωριό... Η φωτογραφία καταχωρημένη στα computers της ασφάλειας. Ο Στέλιος μπορεί να ζει. Pablo Murillo, ή Leοnardο...μαρκόνης σε πλοία, αλλάζοντας ονόματα, ο Στέλιος παντού και πουθενά. Ο Γιάννης βγαίνει να τον ψάξει, παγιδεύει την υπηρεσία, καταλήγει ο ίδιος παράνομος. Ο πατέρας έχει μείνει πίσω, σ' έναν τόπο που ερημώνει, τα ορυχεία έχουν κλείσει, "το μέρος είναι κούφιο από κάτω στον αέρα στέκεται, θα βουλιάξει, θα πνιγεί..." ένα πρόσωπο που περιέχει το τοπίο, που σηκώνει τη μοίρα ενός τόπου υπονομευμένου. Τα ίχνη του Στέλιου οδηγούν το Γιάννη σ' ένα δικό του δρόμο, αυτονομείται, κρύβεται, ακολουθεί την καρδιά του, τ' αφήνει όλα πίσω, χάνει την όποια ταυτότητά του. Ψάχνει για μια καινούργια.
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία: Καρκανεβάτος Παναγιώτης
Σενάριο: Καρκανεβάτος Παναγιώτης, Ξανθόπουλος Γιάννης
Διεύθυνση Φωτογραφίας: Ανδρέας Σινάνος
Μοντάζ: Γιάννης Τσιτσόπουλος
Σκηνικά: Νίκος Πολίτης
Κοστούμια: Ανθή Καραφύλλη
Μουσική: Νίκος Κυπουργός
Ηθοποιοί: Άρης Λεμπεσόπουλος, Χρήστος Καλαβρουζος, Τάκης Μόσχος, Σταύρος Ζαλμάς, Ντίνος Καρύδης, Μαρία Κυριακή
Παραγωγή: ZDF/ARTE, ΕΚΚ. Channel 4 (London), ΕΡΤ 1, Πάνος Καρκανεβάτος, RTBF (Bruxelles), STEFI SA, Metron SA

2008

 

2. ΧΩΜΑ ΚΑΙ ΝΕΡΟ 1999
Σκηνοθεσία
Καρκανεβάτος Παναγιώτης
Ο Νικόλας είναι ένας λυράρης και μύστης στα Διονυσιακά δρώμενα, τις τελετές πυροβασίας της Μακεδονίας. Είναι νέος, αθώος, ακατέργαστος, ερωτευμένος. Η Κωνσταντίνα έχει όλη τη ζωή μπροστά της. Δεν τη συνδέει τίποτα με τον Νικόλα, παρεκτός η δίνη της έκστασης, κατά πως νομίζει. Θα τον προδώσει, θα φύγει. Ο Νικόλας βουλιάζει στα θολά νερά του ποταμού. Θα ξαναβγεί στην επιφάνεια. Θα βγει στον κόσμο, στην πόλη, στη νύχτα. Μακριά από τη ρίζα και την υπόστασή του. Εκεί όπου ανταλλάσσονται τα έσχατα αποθέματα της ύπαρξης. Θα συναντήσει την Έλενα, που έρχεται από τη Ρωσία. Με μια καρτ-ποστάλ του Τορόντο στην τσάντα. Εύθραστη, ευάλωτη, μα αποφασισμένη. Οπλισμένη με την δύναμη της επιβίωσης. Δύναμη αδιαπραγμάτευτη. Ανάμεσα στην Κωσταντίνα, τον Νικόλα και την Έλενα ρυθμίζεται μία τραγική ισορροπία: η θυσία που απορρέει από την αγάπη. Ο Νικόλας και η Κωσταντίνα θα χαθούν. Όταν ξαναβρεθούν, τίποτε δεν θα είναι πια το ίδιο. Ο Νικόλας έχει περάσει στην αντίπερα όχθη. Θα τον πάρει πίσω, μαζί της η Κωσταντίνα. Εκεί που όλα παίρνουν την πιο απλή, την αναπόφευκτη και αληθινή τους όψη. Τίποτα λιγότερο, τίποτα περισσότερο από ΧΩΜΑ και ΝΕΡΟ.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Σκηνοθεσία: Καρκανεβάτος Παναγιώτης
Σενάριο: Καρκανεβάτος Παναγιώτης
Διεύθυνση Φωτογραφίας: Γιάννης Βαλεράς
Μοντάζ: Ιωάννα Σπηλιοπούλου
Σκηνικά: Τάσος Διακομανώλης
Κοστούμια: Τάσος Διακομανώλης
Ήχος: Αντώνης Σαμαράς
Μιξάζ ήχου: Κώστας Βσρυμπομπιώτης
Μουσική: Γιάννης Αγγελάκας, Γιώργος Χριστιανάκης, Ασκληπιός Ζαμπέτας, Σωκράτης Σινόπουλος, Κώστας Θεοδώρου
Μακιγιάζ: Γιάννης Παμούκης
Ηθοποιοί: Γιώργος Καραμίχος, Φωτεινή Παπαδόδημα, Λένα Κιτσοπούλου, Βάσσιας Ελευθεριάδης, Κατερίνα Καραγιάννη, Μιχάλης Μητρούσης, Δημήτρης Σιακάρας, Νίκος Γεωργάκης, Αλέξανδρος Μουκάνος, Γιώργος Κώνστας, Έφη Δρόσου, Ελένη Δημοπούλου, Θόδωρος Τεκνετζίδης, Ζαφείρης Κατραμαδάς, Γιάννης Αγγελάκας
Παραγωγή: ΕΚΚ, Καρκανεβάτος Παναγιώτης, ΕΡΤ1, Cinergon, Geopoly, Monipoli Productions

Format:35 mm
Χρώμα:Έγχρωμη
Διάρκεια: 112 λεπτά
1999


3. H ΠΝΟΗ ΤΗΣ ΓΗΣ 2003
Σκηνοθεσία
Καρκανεβάτος Παναγιώτης
Τα γυρίσματα-δρώμενα εκτυλίσσονται στην Κεντρική Μακεδονία: Σέρρες, Σώχος, Αγία Ελένη, Νάουσα και αλλού. Τελετές αρχαίες, αρχέγονες, που έφτασαν ως τις μέρες μας, συχνά κάτω από χριστιανικό μανδύα. Στοιχεία που συνθέτουν έναν λαικό πολιτισμό που αλλάζει, μετεξελίσσεται, αλλοιώνεται, διαφοροποιείται. Παραδόσεις, που άλλοτε ζουν ως τις μέρες μας, κληρονομημένες από την πρώιμη αρχαιότητα, αντανακλώντας αρχέγονους φόβους, πίστεις, δοξασίες και άλλες που χάθηκαν πολύ πρόσφατα, ή χάνονται στις μέρες μας. Εξαιρετικά ενδιαφέρουσες λαϊκές τελετουργίες που συντελούνται σε διάφορα μέρη της Ελλάδας, προσεγγίζοντας το ύφος, το ήθος, τη σημασία τους, τα σύμβολα και τις λειτουργίες.
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία: Καρκανεβάτος Παναγιώτης
Σενάριο: Καρκανεβάτος Παναγιώτης
Διεύθυνση Φωτογραφίας: Γιώργος Παπανικολάου, Ηλίας Αδάμης, Γιώργος Μιχελής, Πάνος Καρκανεβάτος
Μοντάζ: Γιάννης Χαλκιαδάκης, Αντώνης Θεοχάρης
Ήχος: Αντώνης Σαμαράς, Δημήτρης Αθανασόπουλος
Μουσική: Γιώργος Ανδρέου
Επιστημονικός συνεργάτης / συγγραφέας κειμένων : Λάμπρος Λιάβας
Αφήγηση: Δήμητρα Χατούπη, Πέτρος Πετράκης
Παραγωγός: Παναγιώτης Καρκανεβάτος
Παραγωγή: ΕΡΤ, Vergi Film Productions

Format:35 mm
Χρώμα:Έγχρωμη
Διάρκεια: 67 λεπτά
2003

 

4. ΚΑΛΑ ΚΡΥΜΜΕΝΑ ΜΥΣΤΙΚΑ – Αθανασία 2006
Σκηνοθεσία
Καρκανεβάτος Παναγιώτης
Σ’ ένα μικρό, απομακρυσμένο νησί, κάπου στα Δωδεκάνησα, ξεκινάει ένας μεγάλος έρωτας... Σε μια ιδιότυπη κοινωνία 30 χρόνια πριν. Ο τόπος είναι φτωχός και σκληρός, όπως και οι άνθρωποι που τον κατοικούν, ενώ οι νόμοι της μικρής κοινότητας συμβαδίζουν με τους νόμους της φύσης. Το ηφαίστειο, που κοιμάται κι ανασαίνει κάτω από τα πόδια τους, κρατά καλά κρυμμένες μνήμες από το παρελθόν, μυστικά και ψέματα. Η Αθανασία, δευτερότοκη κόρη χωρίς δικαιώματα στην πατρική περιουσία, σύμφωνα με το παλιό έθιμο, όταν παντρεύεται η πρωτότοκη αδελφή της, την ακολουθεί στο σπίτι της ως ψυχοκόρη. Η πρωτότοκη Γεωργία είναι η επιλογή της κοινότητας, η δευτερότοκη Αθανασία, η επιλογή της φύσης. Πλάσμα δυνατό, πρόσωπο γήινο, που γυρεύει μια θέση στη ζωή και την αγάπη. Κάτω από την ίδια στέγη ξετυλίγεται ένας ιδιόμορφος, μυστικός και απαγορευμένος έρωτας. Η Αθανασία θα υποστεί τις συνέπειες και θα χαθεί για πάντα. Τριάντα χρόνια μετά, μία νεαρή γυναίκα έρχεται από τη Νέα Υόρκη για να βρει τις ρίζες της, τον πατέρα που ποτέ δεν γνώρισε. Είναι η κόρη της Αθανασίας. Η αλήθεια πρέπει να δει το φως, έστω και αν εξαφανιστεί αμέσως μετά.
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Σκηνοθεσία: Καρκανεβάτος Παναγιώτης
Διεύθυνση Φωτογραφίας: Δημήτρης Κατσαίτης
Μοντάζ: Γιάννης Χαλιαδάκης
Κοστούμια: Kenny Mc Lellan
Ήχος: Αντώνης Σαμαράς
Μουσική: Γιώργος Ανδρέου
Ηθοποιοί: Γιώργος Καραμίχος, Μαρίνα Καλογήρου, Αγγελική Παπούλια, Βαγγέλης Μουρίκης, Αθηνά Τσιλύρα, Πάτης Κουτσαφτής, Σταυρούλα Λογοθέτη, R.H. Thomson, Marina Koem , Κώστας Σιραδάκης, Victoria Francese
Παραγωγή: Virgi Film Productions

Format:35 mm
Χρώμα:Έγχρωμη
Διάρκεια: 95 λεπτά
2006

 

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Καραμαγγιώλης Μενέλαος Καρυπίδης Γιώργος »

Στοιχεία Επικοινωνίας

 

Χαριλάου Τρικούπη 5, 6ος όροφος, γραφείο 6

Αθήνα, Αττική, 106 78

ΤΗΛ: 210 8253065

ΦΑΞ: 210 8253065