Λυκουρέσης Τώνης

 1. ΧΡΥΣΟΜΑΛΛΟΥΣΑ 1978 

Σκηνοθεσία
Τώνης Λυκουρέσης

Ο δάσκαλος ενός χωριού της Ζακύνθου, ως αντίδραση στην εγκατάλειψη της επαρχίας, κινητοποιεί τους συγχωριανούς του για να αναβιώσουν μια «ομιλία» μια υπαίθρια λαϊκή παράσταση, σύμφωνα με τις παραδόσεις του Ζακυνθινού θεάτρου, τη «Χρυσομαλλούσα».
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία: Τώνης Λυκουρέσης
Σενάριο: Τώνης Λυκουρέσης, Στρατής Καρράς
Διεύθυνση Φωτογραφίας: Ανδρέας Μπέλλης
Ηθοποιοί: Βέρα Κρούσκα, Αντώνης Κατσαρής, Βαγγέλης Καζάν, Νίκος Αλευράς, Φρίντα Λιάππα και Τώνης Λυκουρέσης.

Format:35 mm
Χρώμα:Έγχρωμη
Διάρκεια:95 λεπτά
1978

 

2. ΤΟ ΑΙΜΑ ΤΩΝ ΑΓΑΛΜΑΤΩΝ 1982
Σκηνοθεσία
Τώνης Λυκουρέσης

Τόπος, η Ελλάδα. Χρόνος, χειμώνας του 1981. Μπαίνουν οι τελευταίες πινελιές στο αναπαλαιωμένο Αρχαιολογικό Μουσείο μιας μικρής επαρχιακής πόλης. Οι τελικές προετοιμασίες για την τελετή των εγκαινίων. Εκμεταλλευόμενες τον εορτασμό, οι τοπικές αρχές σχεδιάζουν να ξεκινήσουν τη βιομηχανική ανάπτυξη ολόκληρης της περιοχής, με τη βοήθεια κάποιων μεγάλων ξένων συμφερόντων. Ξαφνικά, τρεις ανήλικοι που το έσκασαν από το γειτονικό αναμορφωτήριο καταφεύγουν στο μουσείο, για να ξεφύγουν από την αστυνομία. Τα αγόρια ξαφνικά καταλαβαίνουν ότι τα εκθέματα του μουσείου έχουν πολύ μεγάλη αξία. Χωρίς τον παραμικρό δισταγμό αποφασίζουν να χρησιμοποιήσουν τα αγάλματα σαν ομήρους. Απειλούν να καταστρέψουν τα αγάλματα αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματα των τρόφιμων του αναμορφωτηρίου κι αν δεν ελευθερωθούν κάποιοι από τους συντρόφους τους. Η απρόσμενη κατάληψη του μουσείου φέρνει στο φως το ασυνείδητο οικονομικό και πολιτικό παιγχνίδι που κρύβεται πίσω από τα εγκαίνια του μουσείου. Ο κλοιός της αστυνομίας σφίγγει γύρω από το μουσείο. Μέσα στο κτίριο, τα αγόρια σταδιακά ανακαλύπτουν τα διάφορα προσωπεία ενός ολόκληρου πολιτισμού, αλλά με έναν τελείως ανεπιφύλακτο τρόπο… Με τη βοήθεια της αρχαιολόγου που είναι υπεύθυνη για το μουσείο, τα αγόρια και τα αγάλματα, όλα πολιορκημένα και φυλακισμένα, πολεμούν για την επιβίωση τους ενάντια στη σκληρή πραγματικότητα της άσπλαχνης πόλης που τους περιβάλλει.
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία: Τώνης Λυκουρέσης
Σενάριο: Τώνης Λυκουρέσης, Στρατής Καρράς
Διεύθυνση Φωτογραφίας: Ανδρέας Μπέλλης
Ηθοποιοί: Γιάννης Παπαδόπουλος, Γιώργος Νινιός, Βέρα Κρούσκα, Ηλίας Λογοθέτης, Richard Svare, Νίκος Κατωμέρης, Λάζαρος Ανδριώτης, Γιώργος Μιχαλακόπουλος, Τάκης Βουλαλάς και Δημήτρης Πουλικάκος
Guest Star: Εύα Κοταμανίδου

Format:35 mm
Χρώμα:Έγχρωμη
Διάρκεια:120 λεπτά
1982


3. ΑΛΚΗΣΤΙΣ 1986
Σκηνοθεσία
Τώνης Λυκουρέσης

Ένα καλοκαιρινό Σαββατοκύριακο. Ο συγγραφέας Γ.Ζ. βρίσκεται στην Πελοπόννησο για να δώσει μια διάλεξη σε μια φιλολογική συνάντηση. Καθώς ξημερώνουν τα τεσσαρακοστά του γενέθλια βασανίζεται από προσωπικά προβλήματα και η διάθεσή του χειροτερεύει από την αντίδραση του ακροατηρίου στη δουλειά του. Δραπετεύει στο απέναντι νησί, όπου έχει γεννηθεί, και επισκέπτεται τη μητέρα του. Μαθαίνει ότι η Άλκηστις, η νεανική του αγάπη, βρίσκεται στο νησί μετά από χρόνια απουσίας. Αναζητώντας την Άλκηστη, ο συγγραφέας θα ξαναζήσει τα αλλαγμένα μέρη και τους ανθρώπους του νησιού, θα κάνει ένα δεσμό με την Άννα, μια νεαρή γυναίκα, και θα οδηγηθεί σε φοβερή πνευματική αγωνία, πηγαίνοντας σε απάτητα και άγονα νησιά. Ο κύκλος της οδύσσειάς του θα κλείσει κάτω από το μπλε φως του Ιονίου. Ο συγγραφέας θα βρει την εσωτερική του ισορροπία και το πρόσωπο της Άλκηστης θα πάρει σιγά-σιγά τις κανονικές του διαστάσεις: μια ιδέα μέσα στην οποία ο συγγραφέας έκλεισε όλη την ομορφιά και τη ζωντάνια της νιότης.
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σενάριο, σκηνοθεσία: Τώνης Λυκουρέσης
Διεύθυνση Φωτογραφίας: Ανδρέας Μπέλλης
Σκηνικά / Κοστούμια: Ιουλία Σταυρίδου
Μουσική: Χάνομαι γιατι ρεμβάζω (χάνομαι )
Ήχος: Νίκος Αχλάδης
Ηθοποιοί: Όλια Λαζαρίδου, Μαρία Ζαφειράκη, Αλέξανδρος Μυλωνάς και Αντώνης Θεοδωρακόπουλος

Format:35 mm
Χρώμα:Έγχρωμη
Διάρκεια:102 λεπτά
1986


4. ΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΤΗΣ ΖΩΗΣ 2002
Σκηνοθεσία
Τώνης Λυκουρέσης

Η Οδύσσεια της εβραϊκής κοινότητας Ζακύνθου, από τα μέσα του 15ου αιώνα εώς σήμερα.
Ιδιαίτερα καταγράφεται η μοναδική περίπτωση, σε ολόκληρη την Ευρώπη, μιας ισραηλιτικής κοινότητας που δεν έχασε ούτε ένα από τα 300 περίπου μέλη της στη διάρκεια της ναζιστικής Κατοχής, καθώς ο τότε Μητροπολίτης και Δήμαρχος του νησιού, με τη συμπαράσταση των χριστιανών Ζακυνθινών, διέσωσαν όλους τους Εβραίους συμπατριώτες τους από τις διώξεις των Γερμανών κατακτητών, την ίδια περίοδο που το 89% των Ισραηλιτών της Ελλάδας εξοντώθηκε στα στρατόπεδα θανάτου.
Τέλος, περιγράφεται η σταδιακή μετανάστευση των μελών της Κοινότητας στο Ισραήλ και αργότερα στην Αθήνα, κυρίως μετά τους καταστροφικούς σεισμούς του 1953 που ισοπέδωσαν τη Ζάκυνθο, εξαφανίζοντας την εβραϊκή συνοικία και διαλύοντας οικογένειες, επαγγελματικές σχέσεις και ανθρώπινες επαφές.
Η μεθοδικότητα μιας Ελληνοαμερικανίδας ερευνήτριας και η επιστροφή ενός Ζακυνθινοεβραίου προσκυνητή από το Ισραήλ στο νησί του, αποτελούν του δύο αφηγηματικούς άξονες του ντοκιμαντέρ καθώς συγκλίνουν στον ιερό τόπο της Ζακύνθου.
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Σκηνοθεσία: Τώνης Λυκουρέσης
Διεύθυνση Φωτογραφίας: Σπύρος Μακριδάκης
Μουσική: Κυριάκος Σφέτσας
Ηχοληψία: AVISAR AGAR Βασίλης Κυριακόπουλος
Μιξάζ Ήχου: Κώστας Βαρυμποπιώτης
Διεύθυνση παραγωγής: Άρης Γκιουρτζόγλου Στελιος Λυκουρέσης
Συνεντεύξεις: Nadia Weinberg

Format:Digital Beta
Διάρκεια:65'
2002


5. ΣΚΛΑΒΟΙ ΣΤΑ ΔΕΣΜΑ ΤΟΥΣ 2008
Σκηνοθεσία
Τώνης Λυκουρέσης

Κέρκυρα, αρχή του 20ου αιώνα. Μέσα από την ένταση των ερωτικών σχέσεων και τα πάθη που αυτές προκαλούν, αναπτύσσεται η δραματική πτώση της αρχοντικής οικογένειας των Οφιομάχων και παράλληλα, η άνοδος της νέας αστικής τάξης του ελληνικού κράτους. Ο έρωτας δυο νέων ανθρώπων, του ρομαντικού διανοούμενου Άλκη Σωζόμενου και της όμορφης αρχοντοπούλας Ευλαλίας Οφιομάχου, θυσιάζεται στο βωμό μιας ωμής οικονομικής συναλλαγής. Οι καταχρεωμένοι Οφιομάχοι, βάζοντας στην άκρη αρχές κι αισθήματα, δίνουν την κόρη τους νύφη στον πλούσιο γιατρό και βουλευτή Αριστείδη Στεριώτη προκειμένου να διασωθούν. Τίποτα όμως δεν θα μπορέσει να αποτρέψει τον ξεπεσμό και την καταστροφή που περιμένει την οικογένεια τους. Σε μια Κέρκυρα που αλλάζει ραγδαία πολιτικό και κοινωνικό πρόσωπο, με κάθε κίνησή τους οι παλαιοί αριστοκράτες βουλιάζουν όλο και περισσότερο, και τελικά συντρίβονται από μια μοίρα που δεν συγχωρεί τα λάθη και τις αμαρτίες στους χαμένους…

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Σκηνοθεσία: Τώνης Λυκουρέσης
Σενάριο: Γιάννης Μαρούδας, Τώνης Λυκουρέσης Μαρία Βαρδάκα
Διεύθυνση Φωτογραφίας: Παναγιώτης Σαλαπάτας
Μοντάζ: Γιώργος Τριανταφύλλου
Μουσική: Μίνως Μάτσας
Σκηνικά: Κωνσταντίνος Ζαμάνης
Κοστούμια: Μπιάνκα Νικολαρέιζη
Διεύθυνση παραγωγής: Μαρίνα Υψηλάντη
Ηθοποιοί: Γιάννης Φέρτης, Άκης Σακελλαρίου, Ρηνιώ Κυριαζή, Δήμητρα Ματσούκα, Χρήστος Λουλής, Κωνσταντίνος Παπαχρόνης, Ειρήνη Ιγγλέση, Λένα Παπαληγούρα, Γιώργος Σπανιάς, Γιώργος Βούτος, Απόστολος Πελεκάνος, Μαριέττα Σαββάνη
Παραγωγή: Νίκος Σέκερης

2008

 

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Κόρρας Γιώργος Μακρής Δημήτρης »

Στοιχεία Επικοινωνίας

 

Χαριλάου Τρικούπη 5, 6ος όροφος, γραφείο 6

Αθήνα, Αττική, 106 78

ΤΗΛ: 210 8253065

ΦΑΞ: 210 8253065