Κορνήλιος Νίκος

 1. ΙΣΗΜΕΡΙΑ 1991 

Σκηνοθεσία
Νίκος Κορνήλιος

Πέντε πρόσωπα - που θα μπορούσαν και να είναι ένα - διασταυρώνονται για λίγο σε μια αρχαιολογική τοποθεσία, τις μέρες της φθινοπωρινής ισημερίας. Δίπλα στις αρχαίες πέτρες, τα πρόσωπα αυτά θα δώσουν τη δική τους εκδοχή, τη σύγχρονη, του προγονικού παιχνιδιού. Πρώτη ταινία του σκηνοθέτη, που γεννήθηκε το 1954 στην Αθήνα κι έζησε 15 χρόνια στο Παρίσι, σπουδάζοντας και ασκούμενος στο θέατρο, τη μουσική και την αρχιτεκτονική, η "Ισημερία" δεν θα μπορούσε παρά να είναι το δημιούργημα ενός τέτοιου ανθρώπου. H αρχιτεκτονική καθορίζει τη σχέση του σκηνοθέτη - και των ηρώων του - με το χώρο (την αρχαιολογική τοποθεσία που, ενώ για τους αρχαίους υπηρετούσε κάποια λειτουργικότητα, για τους σύγχρονους ανθρώπους είναι ένα αίνιγμα προς επίλυση). Το θέατρο, ως (μεταξύ άλλων) αλληλουχία τελετουργικών κινήσεων, χειρονομιών, φράσεων και ρυθμών, υπαγορεύει τη διαρκώς ατελέσφορη απόπειρα αυτών των πέντε ανθρώπων (που ο καθένας "κουβαλάει" το δικό του τυπικό) να επικοινωνήσουν. Η μουσική, τέλος, επιστρέφει στο "σημείο μηδέν" της: καθένας στην ταινία μιλάει τη γλώσσα του, εκτός από μια επίμονη τρομπέτα, που κάθε τόσο επαναφέρει, τα πάντα στη διαρκή "ισημερία" της αρμονίας.
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σενάριο, σκηνοθεσία: Νίκος Κορνήλιος
Διεύθυνση Φωτογραφίας: Ανδρέας Σινάνος
Σκηνικά: Αντώνης Δαγκλίδης
Κοστούμια: Αριάδνη Παπαθεοφάνους
Μοντάζ: Τάκης Γιαννόπουλος
Ηθοποιοί: Andre Wilms, Βασίλης Διαμαντόπουλος, Αντιγόνη Αμανίτου, Βίκυ Βολιώτη, Νικήτας Τσακίρογλου, Γιώργος Νινιός και Αρτώ Απαρτιάν

Format:35 mm
Χρώμα:Έγχρωμη
Διάρκεια:105 λεπτά
1991

 

2. ΤΟ ΑΘΩΟ ΣΩΜΑ 1997
Σκηνοθεσία
Νίκος Κορνήλιος

Η ταινία διαδραματίζεται μέσα σε μία έρημη πόλη -που κάποια σύγχρονη ύβρις, της έχει στερήσει το νερό- οι λιγοστοί εναπομείναντες κάτοικοί της, συνεχίζουν τη ζωή, προσπαθώντας να ανακαλέσουν στη μνήμη τους απόντες, προετοιμάζοντας τους εαυτούς τους για τη λύτρωση, για τη θυσία, για την αγάπη.
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σενάριο, σκηνοθεσία: Νίκος Κορνήλιος
Διεύθυνση Φωτογραφίας: Dominique Colin
Σκηνικά / Κοστούμια: Ιουλία Σταυρίδου
Μοντάζ: Δέσποινα Δανάη Μαρουλάκου
Μουσική: Νίκος Κορνήλιος
Ήχος: Μαρίνος Αθανασόπουλος
Μακιγιάζ: Daniele Vuarin
Ηθοποιοί: Ίρις Χαντζιαντωνίου, Ακύλας Καραζήσης, Αρτώ Απαρτιάν και Βαγγελιώ Ανδρεαδάκη
Guest Star: Τίτος Βανδής
Εκτέλεση Παραγωγής: Κώστας Λαμπρόπουλος
Format:35 mm
Χρώμα:Ασπρόμαυρη
Διάρκεια:90 λεπτά
1997


3. Ο ΚΟΣΜΟΣ ΞΑΝΑ 2001

Σκηνοθεσία
Νίκος Κορνήλιος

Είναι πέντε: η Μαρία, η Ελένη, η Άννα, ο Γιώργος και ο Γιάννης. Είναι γύρω στα δεκαπέντε και μέχρι τώρα όλα τους έχουν έρθει στραβά, αφού όλα έχουν ξεκινήσει στραβά: είναι παιδιά των ιδρυμάτων. Όλα εκτός από τη φιλία τους. Έτσι, όταν φθάσει η στιγμή που η Ελένη θέλει οπωσδήποτε να βρει ένα ίχνος της μητέρας της-έστω και τον τάφο της- ξεκινούν όλοι μαζί για το ταξίδι. Γυρεύοντας το προσωπικό τους παρελθόν θα ανακαλύψουν ξανά το "μακρινό παρελθόν του κόσμου". Έτσι αυτοί οι "άτυχοι" θα γίνουν οι "ευνοημένοι", αυτοί που θα βρουν, μέσα από τη δύναμη της φιλίας, το δρόμο που οδηγεί στην ομορφιά.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σενάριο, σκηνοθεσία: Νίκος Κορνήλιος
Διεύθυνση Φωτογραφίας: Dominique Colin
Μοντάζ: Emmanuelle Simon
Μουσική: Νίκος Κορνήλιος
Ηθοποιοί: Όλγα Λιατίρη, Τάνια Παπαδοπούλου, Γαβριέλλα Βασδέκη, Παντελής Τραγιάννης, Γιάννα Καρανικολοπούλου, Μαρία Πασχαλίδη, Γιώργος Σφυρίδης, Σταύρος Πανούσης, Κοσμάς Παναγιωτίδης, Παναγιώτης Ραπτάκης, Δημήτρης Λιόλιος, Φωτεινή Μουράτη, Σωκράτης Ανδρουλιδάκης, Νίκη Μίχα, Λάμπρος Αποστόλου και Σοφία Κορώνη
Format:35 mm
Χρώμα:Έγχρωμη
Διάρκεια: 90 Λεπτά
2002

 

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Κατσουρίδης Ντίνος Κόρρας Γιώργος »

Στοιχεία Επικοινωνίας

 

Χαριλάου Τρικούπη 5, 6ος όροφος, γραφείο 6

Αθήνα, Αττική, 106 78

ΤΗΛ: 210 8253065

ΦΑΞ: 210 8253065